Kongen
Siden Gorm den Gamle, der regerede i slutningen af 900-tallet, har regenterne i Danmark haft rod i den samme slægt. Det er helt usædvanligt, og det danske monarki er sandsynligvis det ældste i verden, hvor kongemagten ikke er skiftet mellem forskellige slægter. I 1094 var Oluf konge. Han var den tredje af Svend Estridssøns sønner, der blev kronet, men under hans herredømme gik det rigtig skidt. Vejret var dårligt, og sygdomme hærgede blandt både mennesker og dyr.
På det tidspunkt tillagde man kongen ansvaret for landets ve og vel. Man havde en forestilling om, at den lykke, der fulgte kongen, smittede af på landet. Hvis kongen havde ”den onde lykke”, var han en dårlig konge for landet. Havde han derimod ”den gode lykke”, gik det riget godt. Derfor skulle han ride forrest i kamp. Faldt han, var det tegn på, at han ikke længere havde den gode lykke med sig og så gjaldt det bare om at komme væk og redde livet!
Alligevel var man ikke meget for at skifte konge. De rige stormænd, der havde indflydelse til at afsætte ham, var også dem, der havde mest i klemme. F.eks. skulle alle mønter ombyttes, når der kom en ny konge, og det var jo ikke altid, at de nye mønter var lige så meget værd, som de gamle!
Før Oluf blev konge, havde hans bror, Knud, været regent. Om ham er der meget forskellige meninger. Tilsyneladende var han en dygtig kriger. Han havde også en ambition om, at Danmark skulle forandres fra et temmelig lovløst land, styret af en række ”småkonger”, til et land ledet af en overordnet lovgivning. Det havde Knud oplevet i kejserriget syd for Danmark og i England. Her havde kirken og kronen i samarbejde lavet en række love, der beskyttede almindelige borgere. Det var kirken, der lavede lovene, og kongen, der sørgede for at de blev overholdt. Det var naturligvis en fordel for almindelige mennesker, men stormændene, der var vant til selv at bestemme over alt andet end fælles forsvar og krig, var ikke så tilfredse. Det var formodentlig derfor, at kong Knud blev slået ihjel i Albani Kirke i Odense i 1086. Læs mere om drabet her:
http://www.vikingmagasin.dk/artikler/2008/20080309-knud-den-hellige.htm
Vil du vide mere om kongerækken, kan du kigge her:
https://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/kongeraekken/